piątek, 27 grudnia 2013

Czarniak w śmietanie z rozmarynem

Jak czujecie się po świętach? Ja jak zwykle - przejedzona. Co roku obiecuję sobie, że tym razem poskromię swoje konsumpcyjne chucie i nie zjem więcej, niż powinnam. Co roku - bezskutecznie. Dania świąteczne są tak pyszne, że nie sposób się ograniczać. Mnóstwo potraw z rybami i grzybami w rolach głównych - to dla mnie prawdziwy kulinarny raj!
A teraz opowiem Wam, do jakich pyszności wykorzystałam zapasy mrożonego czarniaka i miruny, które w czeluściach mojego zamrażalnika czekały na swoje pięć minut. (I doczekały się!). Najpierw pyszny czarniak w zalewie śmietanowej z rozmarynem podawany na zimno.




Składniki:
- 3 opakowania filetów z ryb dorszowatych od Pescanovy
- 2 duże cebule
- kieliszek białego wytrawnego wina
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- masło,
- sól, pieprz,sok z cytryny

- 500 ml śmietany 18 %



Kawałki czarniaka myjemy i osuszamy. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy. Kroimy cebulę w bardzo cienkie plastry i szklimy ją na maśle. Odkładamy zeszkloną cebulę, jeśli potrzeba dodajemy masła i obsmażamy kawałki ryby. Obsmażoną rybę wyjmujemy układamy w płytkiej misie. Ponownie wrzucamy cebulę do patelni , wlewamy wino, sok z połówki cytryny, dodajemy rozmaryn. Następnie dodajemy małymi porcjami śmietanę, mieszając dokładnie. Gotujemy całość na niewielkim ogniu, czekając aż zredukuje się nieco. Gdy sos stężeje (to może potrwać parę minut) zalewamy nim rybę ułożoną w misie. Odstawiamy w chłodne miejsce, podajemy na zimno.


  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • gałązka rozmarynu
  • masło, sól, pieprz,cytryna
  • 200 ml śmietany 18 %
 Sposób przygotowania:
       Filety myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki ok. 6 cm.Oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy cytryną. - See more at: http://www.smakowekubki.com/2012/03/czarniak-w-sosie-smietanowym-z.html#sthash.Bb9JBXV7.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz