Mimo, że już kilka razy pokazywałam wam, jak zrobić paellę, tym razem
przygotowałam nie lada niespodziankę. Otóż, zastanawiając się, co zaserwować na
obiad przyjaciołom mojego męża, którzy pochodzą z Hiszpanii, zostałam mile zaskoczona
propozycją, abyśmy gotowali wspólnie. I tak, zapowiedzieli mi „prawdziwą paellę
z krewetkami”. Podobno taką, jaką można zjeść tylko w tradycyjnych hiszpańskich
restauracjach.
Otrzymałam
listę niezbędnych produktów, z których najbardziej zaskoczył mnie ryż curry.
Oczywiście mam świadomość, że taki istnieje, nigdy jednak nie trafiłam na
idealnie żółty ryż w sklepie. Nie dałam jednak za wygraną i zwiedziałam
okoliczne sklepy typu „kuchnie świata”. Ryż curry, dzięki podpowiedzi jednego
ze sprzedawców, znalazłam w najmniej oczekiwanym miejscu, spożywczej części
sklepu Marks&Spencer. Okazuje się, że ta flagowa brytyjska sieciówka słynie
z unikalnej oferty produktów indyjskich, wśród których ryż curry to podstawa. Jeśli jednak nie będziecie w stanie go kupić,
nasi przyjaciele obiecali przepis na przygotowanie takiego ryżu w domowych
warunkach.
Składniki
na paellę:
200 g ryżu curry
opakowanie krewetek (Pescanova)
1 cebula
oliwki czarne i zielone
suszone pomidory w oleju
½ puszki kukurydzy
mała papryczka chilli
2 ząbki czosnku
odrobina posiekanej pietruszki
sól i pieprz do smaku
odrobina białego wina (pół szklanki)
oliwa z oliwek
opakowanie krewetek (Pescanova)
1 cebula
oliwki czarne i zielone
suszone pomidory w oleju
½ puszki kukurydzy
mała papryczka chilli
2 ząbki czosnku
odrobina posiekanej pietruszki
sól i pieprz do smaku
odrobina białego wina (pół szklanki)
oliwa z oliwek
Ryż
curry gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzamy i podsmażamy
na dużej patelni, na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy rozmrożone krewetki,
dość drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i białe wino. Dusimy pod
przykryciem przez 10 minut. Dorzucamy posiekaną papryczkę chilli, oliwki,
kukurydzę i pokrojone pomidory z oleju. Smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy
sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki.
Jeśli
ryż curry musicie przygotować samodzielnie, wystarczy zeszklić ryż na patelni,
a następnie ugotować z dwiema łyżeczkami curry. Ważna jest odpowiednia ilość
wody, aby nie trzeba go było potem odcedzać. Przyjmijcie proporcje 1(ryż):2(woda).
Aż się prosi dorzucić jeszcze pierścienie kalmarów, Hiszpanie na pewno by się nie obrazili ;-)
OdpowiedzUsuń