wtorek, 25 września 2012

Proste danie z ośmiorniczkami


Wielokrotnie podkreślałam, że lubię dania gotowane w jednym garnku. I to nie tylko z tego względu, że są szybkie w przygotowaniu i nie trzeba potem dużo zmywać. Przede wszystkim dlatego, że pewne składniki smakują najlepiej, gdy ich aromaty przejdą się wzajemnie w jednej, gorącej kąpieli. Tak jest w przypadku połączenia owoców morza, cebuli  i pomidorów. Do tego odrobina przypraw i ciężko się oprzeć. Danie, które dziś proponuję, opanował do perfekcji także mój mąż i od czasu do czasu wita mnie ten niepowtarzalny zapach od progu. Zapewniam, że nawet jeśli uważacie się za kulinarne beztalencia, a Wasi bliscy twierdzą, że nie ma już dla Was ratunku, zaskoczcie ich (i siebie samych) przygotowaniem tej potrawy. Każdemu wróżę sukces! Wystarczy zapamiętać 5 składników, by delektować się smakiem znanym ze śródziemnomorskich kurortów. 

Składniki:
500 g ośmiornic świeżych lub mrożonych (ja użyłam mrożonych ośmiorniczek Pescanova)
2 spore cebule
2-3 duże pomidory
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku, przyda się też mieszkanka śródziemnomorska
200 ml białego wytrawnego wina

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną w cząstki cebulę i ośmiorniczki. Smażymy przez 2-3 minuty, ciągle mieszając, a następnie dolewamy wino i dusimy przez 20 minut na małym ogniu. Dodajemy sól, pieprz i szczyptę mieszanki śródziemnomorskiej. Jeśli nie mamy takiej przyprawy, wystarczy odrobina bazylii, estragonu i tymianku. Do garnka dodajemy pokrojone pomidory, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 45 minut, aż ośmiorniczki będą absolutnie miękkie. Żeby to sprawdzić, spróbujcie przekroić ośmiorniczkę widelcem. Jeśli uda się Wam to z łatwością, danie jest już gotowe. Przed podaniem należy jedynie dodać do potrawy drobno posiekany czosnek i wymieszać. Prościej się nie da! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz