Jeśli brakuje Wam
pomysłu na szybkie danie, które zadowoli wszystkich domowników, polecam
zapiekankę z paluszkami rybnymi. Jest dziecinnie prosta, a możliwości kombinacji
jest nieskończenie wiele. Zapewniam, że czas jej przygotowania jest
proporcjonalnie krótki do czasu pałaszowania tych smakowitości. Dziś miałam do
dyspozycji pomidory, paprykę, makaron i żółty ser oraz opakowanie paluszków
rybnych Pescanova. Możecie jednak wykorzystać także cukinię, bakłażana, cebulę,
czy groszek
i marchewkę. Zamiast sosu pomidorowego można przyrządzić beszamel. Wówczas
potrawa stanie się wyborna, ale niestety bardziej kaloryczna.
Składniki:
puszka pomidorów bez
skórki
100 g makaronu typu rurki (ja użyłam casarecce – to mój ulubiony makaron do
zapiekania)
1 żółta papryka
kilka paluszków rybnych
mała kostka sera żółtego
sól, pieprz czosnkowy do smaku
Paluszki rybne wrzucamy
na gorący olej i smażymy do uzyskania złocistego koloru. Pomidory gotujemy w
rondelku z dodatkiem soli i pieprzu. Jeśli cała rodzina toleruje ostrzejsze
smaki, polecam dodanie kilku kropli sosu Tabasco. Makaron gotujemy al dente,
zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ugotowany makaron
przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy paluszki rybne i
pokrojoną w paski paprykę. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy
startym serem.
Wstawiamy do
piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 10 minut. Palce, a raczej paluszki lizać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz