wtorek, 11 września 2012

Paluszki rybne inaczej


Jeśli brakuje Wam pomysłu na szybkie danie, które zadowoli wszystkich domowników, polecam zapiekankę z paluszkami rybnymi. Jest dziecinnie prosta, a możliwości kombinacji jest nieskończenie wiele. Zapewniam, że czas jej przygotowania jest proporcjonalnie krótki do czasu pałaszowania tych smakowitości. Dziś miałam do dyspozycji pomidory, paprykę, makaron i żółty ser oraz opakowanie paluszków rybnych Pescanova. Możecie jednak wykorzystać także cukinię, bakłażana, cebulę, czy groszek 
i marchewkę. Zamiast sosu pomidorowego można przyrządzić beszamel. Wówczas potrawa stanie się wyborna, ale niestety bardziej kaloryczna.


Składniki:
puszka pomidorów bez skórki

100 g makaronu typu rurki (ja użyłam casarecce – to mój ulubiony makaron do zapiekania)
1 żółta papryka
kilka paluszków rybnych
mała kostka sera żółtego
sól, pieprz czosnkowy do smaku

Paluszki rybne wrzucamy na gorący olej i smażymy do uzyskania złocistego koloru. Pomidory gotujemy w rondelku z dodatkiem soli i pieprzu. Jeśli cała rodzina toleruje ostrzejsze smaki, polecam dodanie kilku kropli sosu Tabasco. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy paluszki rybne i pokrojoną w paski paprykę. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem.


Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 10 minut. Palce, a raczej paluszki lizać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz