piątek, 15 marca 2013

Rozgrzewający rosół orientalny z krewetkami

Zima powróciła i szczerze powiedziawszy nie jestem tym faktem zachwycona. Co prawda jutro zamierzam z tego powrotu zrobić użytek - jadę z rodziną na narty, ale jest to bardziej rodzaj nagrody pocieszenia ;). Wypatruję wiosny od początku marca i nie mogę się doczekać, kiedy wreszcie ją ujrzę w pełnej okazałości. A póki co gotuję różne rozgrzewające pyszności. Dziś - chiński rosół z krewetkami, makaronem jajecznym i sezamem. Po saneczkowym szaleństwie doskonała rzecz!



Składniki:
- kawałki kurczaka (np dwa skrzydełka)lub kaczki (wersja bardziej wymagająca)
- duża marchew
- por
- pietruszka (korzeń i natka)
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- łodyga selera naciowego
- sos sojowy (2 łyżki)

- sos rybny (łyżeczka)
- ok.1cm startego na małym oczku imbiru
- szczypta cynamonu
- opakowanie krewetek gotowanych od Pescanovy
- makaron jajeczny krajanka albo nitki
- garść sezamu (ja miałam tylko jasny, ale ciemny byłby tu doskonały i na pewno o wiele bardziej fotogeniczny)





Kawałki drobiu płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody. Po 10-15 minutach dorzucamy warzywa, pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler naciowy, posiekany czosnek, cebulę, por i natkę w całości. Przyprawiamy. Po 5-7 minutach wyławiamy mięso i cebulę, a wrzucamy opłukane krewetki. Gotujemy kolejne 2 minuty. Posypujemy sezamem.
Podajemy z ugotowanym na miękko makaronem jajecznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz