wtorek, 24 lipca 2012

Krążki kalmarów i cebuli w cieście z sosem aioli


Jeśli kiedykolwiek jedliście kalmary w cieście i przypadły Wam do gustu, z pewnością polubicie je w towarzystwie krążków cebuli i domowych frytek z pieczoną papryką. Obecnie w sklepach można kupić kalmary w gotowej otoczce (np. Pescanova), które wystarczy wrzucić na gorący olej lub do piekarnika, by po kwadransie cieszyć się chrupiącymi krążkami. Jeśli jednak chcecie zadać sobie nieco trudu i dowiedzieć się, jak przygotować ciasto samodzielnie, wypróbujcie poniższy przepis. Przy tej okazji można dodatkowo przygotować pyszne krążki cebuli, które idealnie komponują się z kalmarami.


Ciasto:
1 szklanka mąki
2 jajka
¾ szklanki bardzo zimnej wody gazowanej
szczypta chilli, szczypta soli

olej do smażenia
mrożone kalmary Pescanova (pół opakowania)
2 średnie cebule

Mąkę i sól przesiewamy do miski, dodajemy jajka, wodę mineralną i ubijamy na jednolitą masę. Dzięki bąbelkom wody ciasto stanie się bardziej puszyste, a jej niska temperatura sprawi, że krążki będą lepiej się smażyć. Olej rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Pierścienie kalmarów rozmrażamy, myjemy i osuszamy, a cebulę kroimy w grube plastry. Krążki kalmarów i cebuli zanurzamy w cieście, a następnie smażymy aż nabiorą złotego koloru. Po wyciągnięciu z oleju, osuszamy na papierowym ręczniku.


Domowe frytki:
4 ziemniaki
2 papryki
oliwa z oliwek
sól, oregano, pieprz, 2-3 ząbki czosnku

Obrane, opłukane i osuszone ziemniaki oraz umytą paprykę kroimy w paski. Wrzucamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie polewamy oliwą. Układamy je na dużej blaszce zachowując odstępy. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach, aż ziemniaki będą miękkie i zarumienione. Kwadrans przed końcem na blachę wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach. Posłużą do przygotowania sosu aioli.

Sos aioli:
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
3-4 ząbki pieczonego czosnku
szczypta soli

Upieczony czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę (jego środek będzie bardzo miękki).Przekładamy do miseczki i mieszamy z majonezem oraz śmietaną. Przyprawiamy solą do smaku.


Aby danie podać w całości ciepłe, w pierwszej kolejności przygotowujemy ziemniaki i paprykę. Wkładamy do piekarnika, a w międzyczasie zabieramy się za krążki kalmarów i cebuli. Sos aioli przygotowujemy na końcu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz