Jeśli
kiedykolwiek jedliście kalmary w cieście i przypadły Wam do gustu, z pewnością
polubicie je w towarzystwie krążków cebuli i domowych frytek z pieczoną papryką.
Obecnie w sklepach można kupić kalmary w gotowej otoczce (np. Pescanova), które
wystarczy wrzucić na gorący olej lub do piekarnika, by po kwadransie cieszyć
się chrupiącymi krążkami. Jeśli jednak chcecie zadać sobie nieco trudu i
dowiedzieć się, jak przygotować ciasto samodzielnie, wypróbujcie poniższy
przepis. Przy tej okazji można dodatkowo przygotować pyszne krążki cebuli,
które idealnie komponują się z kalmarami.
Ciasto:
1 szklanka mąki
2 jajka
¾ szklanki bardzo zimnej wody gazowanej
szczypta chilli, szczypta soli
1 szklanka mąki
2 jajka
¾ szklanki bardzo zimnej wody gazowanej
szczypta chilli, szczypta soli
olej do smażenia
mrożone kalmary Pescanova (pół opakowania)
2 średnie cebule
mrożone kalmary Pescanova (pół opakowania)
2 średnie cebule
Mąkę
i sól przesiewamy do miski, dodajemy jajka, wodę mineralną i ubijamy na
jednolitą masę. Dzięki bąbelkom wody ciasto stanie się bardziej puszyste, a jej
niska temperatura sprawi, że krążki będą lepiej się smażyć. Olej
rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni. Pierścienie kalmarów rozmrażamy,
myjemy i osuszamy, a cebulę kroimy w grube plastry. Krążki kalmarów i cebuli
zanurzamy w cieście, a następnie smażymy aż nabiorą złotego koloru. Po
wyciągnięciu z oleju, osuszamy na papierowym ręczniku.
Domowe frytki:
4 ziemniaki
2 papryki
oliwa z oliwek
sól, oregano, pieprz, 2-3 ząbki czosnku
4 ziemniaki
2 papryki
oliwa z oliwek
sól, oregano, pieprz, 2-3 ząbki czosnku
Obrane,
opłukane i osuszone ziemniaki oraz umytą paprykę kroimy w paski. Wrzucamy do
miski, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie polewamy oliwą.
Układamy je na dużej blaszce zachowując odstępy. Pieczemy przez pół godziny w
180 stopniach, aż ziemniaki będą miękkie i zarumienione. Kwadrans przed końcem
na blachę wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach. Posłużą do przygotowania sosu
aioli.
Sos aioli:
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
3-4 ząbki pieczonego czosnku
szczypta soli
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
3-4 ząbki pieczonego czosnku
szczypta soli
Upieczony czosnek
obieramy i przepuszczamy przez praskę (jego środek będzie bardzo
miękki).Przekładamy do miseczki i mieszamy z majonezem oraz śmietaną.
Przyprawiamy solą do smaku.
Aby
danie podać w całości ciepłe, w pierwszej kolejności przygotowujemy ziemniaki i
paprykę. Wkładamy do piekarnika, a w międzyczasie zabieramy się za krążki
kalmarów i cebuli. Sos aioli przygotowujemy na końcu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz