Lato
rozkręciło się na dobre, więc w mojej kuchni pojawiają się lekkie i zdrowe
dania, które dodają energii. Ryby wygrywają z mięsem, a tradycyjne sosy
zastępuję dipami na bazie jogurtów naturalnych i kefirów. Taka dieta jest idealna
na upalne dni i nawet słuszna porcja nie spowalnia nas za bardzo, ani nie
obciąża. Wpadłam dziś na pomysł przygotowania placuszków rybnych, które można
jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podam je z delikatnym sosem, który
bazuje na jogurcie greckim i świeżej bazylii. Jest aromatyczny i bardzo
wakacyjny.
Do wykonania
placuszków potrzebujemy:
2 szklanki mleka
3 filety miruny (mrożone, ale wystarczy wyciągnąć je z zamrażarki pół godziny wcześniej i włożyć je do chłodnej wody)
4 młode ziemniaki
3 ząbki czosnku
10 łyżek mąki pszennej
startą skórkę z całej cytryny
pęczek natki pietruszki
2 łyżki jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku
2 szklanki mleka
3 filety miruny (mrożone, ale wystarczy wyciągnąć je z zamrażarki pół godziny wcześniej i włożyć je do chłodnej wody)
4 młode ziemniaki
3 ząbki czosnku
10 łyżek mąki pszennej
startą skórkę z całej cytryny
pęczek natki pietruszki
2 łyżki jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku
W pierwszej kolejności gotujemy młode ziemniaki, wraz z nieobranymi ząbkami
czosnku. Gdy ziemniaki będą już miękkie, odcedzamy całość i czekamy, aż
wystygnie. W tym czasie mleko doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i
przez 10 minut gotujemy w nim filety miruny. Przekładamy je do miski,
rozdrabniamy widelcem. Tak samo postępujemy z ugotowanymi i ostudzonymi
ziemniakami. Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę
z cytryny, mąkę, jogurt grecki i kilka
gałązek posiekanej natki pietruszki. Wszystko rozgniatamy do momentu uzyskania
jednolitego puree. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Formujemy placuszki, przykrywamy folią i wkładamy na kwadrans do lodówki.
Formujemy placuszki, przykrywamy folią i wkładamy na kwadrans do lodówki.
Po
tym czasie smażymy placki na rozgrzanej oliwie, z obu stron.
Do przygotowania sosu wykorzystujemy pozostały jogurt grecki. Dodajemy do niego odrobinę soku z cytryny, posiekaną bazylię i natkę pietruszki.
Placuszki podajemy z sosem jogurtowym na zimno lub na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz