Choć
młode ziemniaki są wciąż jeszcze importowane, bo wyjątkowo długa zima
niestety dała się we znaki rodzimym uprawom, nie mogę sobie ich odmówić.
Ugotowane w mundurkach z płatkiem osełkowego masła i świeżym koperkiem
są jednym z moich ulubionych wiosennych przysmaków. Zaraz obok skąpanych
w maśle zielonych szparagów! Ponieważ to aktualnie najczęściej
goszczone na mym stole warzywa dwoję się i troję, by obiady nie
wyglądały tak samo. Dziś serwuję sałatkę na ciepło z upieczonym
czarniakiem, pyszną wiosenną dymką i oliwno-cytrynowym dressingiem.
Składniki:
- opakowanie filetów z ryb dorszowatych od Pescanovy
- kilka-kilkanaście młodych ziemniaków
- dwie wiązki zielonych szparagów
- kilka łyżek masła
- pęczek świeżej dymki
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z jednej cytryny
Składniki
dania upiekłam w piekarniku, ale można też wszystko ugotować na
przykład na parze. Ja akurat skorzystałam z rozgrzanego piekarnika, w
którym od dwóch godzin dochodziła wielka pieczeń :). Ziemniaki
pozbawione skórki (albo niekoniecznie, ale wtedy porządnie wyszorowane)
układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, solimy. Szparagi,
wymyte i pozbawione zdrewniałych końcówek, również układamy w naczyniu
żaroodpornym i sowicie smarujemy miękkim masłem. Również oprószamy
delikatnie solą. Rybę, rozmrożoną, opłukaną i dobrze osuszoną, solimy,
pieprzymy, obkładamy płatkami masła i zawijamy szczelnie w folię
aluminiową. Zaczynamy z ziemniakami. Wkładamy je na około 20 minut przed
włożeniem szparagów i ryby - tym ostatnim wystarczy zaledwie 10 minut w
temperaturze 200st. C.
Gdy wszystko jest upieczone (ziemniaki i
szparagi warto sprawdzić wbijając w nie ostry szpikulec noża), wyciągamy
z piekarnika i dajemy nieco ostygnąć. Wciąż ciepłe ziemniaki w plastry,
na nich układamy szparagi, a na szparagach większe kawałki ryby.
Przygotowujemy dressing. Do kilku łyżek oliwy z oliwek dodajemy sok z
całej cytryny i dobrze mieszamy. Wylewamy na naszą warzywno-rybną
piramidę. Wreszcie siekamy dymkę i obficie sypiemy na całość.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz