To także doskonały sposób na domowego niejadka – które dziecko oprze się obiadowi w stylu fastfoodowym?
Składniki:
paczka paluszków rybnych Pescanova,
kilka dużych ziemniaków, olej,
biała fasola w puszce,
Składniki na sos:
dwie łyżki keczupu, łyżeczka musztardy,
łyżeczka miodu albo syropu klonowego,
szczypta soli,
pieprz do smaku,
bardzo drobno posiekana cebulka dymka.
Rozgrzewamy piekarnik. Na blasze układamy mrożone paluszki rybne. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kształt frytek. Rozgrzewamy olej we frytownicy/głębokiej patelni i wrzucamy surowe kawałki ziemniaka na gorący olej. W rondelku przygotowujemy sos do fasolki – dobry ketchup, mieszamy z miodem, musztardą i drobniutko posiekaną cebulką. Zagotowujemy. Otwieramy puszkę z białą fasolką, wrzucamy do bulgocącego sosu, doprawiamy do smaku. Anglicy i Irlandczycy mają gotowe baked beans w puszkach, my musimy sobie radzić inaczej ;) Podajemy posolone frytki, paluszki rybne w fasolę na dużym talerzu, by sos z fasolki nie moczył frytek i nie pozbawiał ich cennej chrupkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz