Kilka
dni temu dostałam od przyjaciół koszyk jajek od ich szczęśliwych (jak twierdzą)
kur. I choć krążą różne opinię dotyczące tego, jak często można się nimi
zjadać, w mojej rodzinie jajka w każdej postaci ciszą się dużym powodzeniem. Możliwości
ich przetworzenia są nieskończone, szczególnie w sytuacjach awaryjnych, gdy
szybko trzeba przygotować coś smacznego. Do moich ulubionych przekąsek należą
jajka faszerowane. Niegdyś mieszałam ugotowane żółtka z pieczarkami, pietruszką
i majonezem, doprawiałam solą i pieprzem, by po kwadransie cieszyć się ich
smakiem. Od pewnego czasu eksperymentuję ze składnikami i w związku z tym,
podzielę się Wami szybkim przepisem na jajka faszerowane z surimi.
Składniki:
pół opakowania paluszków krabowych Pescanova
serek kanapkowy o smaku śmietankowym
8 jajek
szczypiorek
sól ziołowa i pieprz do smaku
pół opakowania paluszków krabowych Pescanova
serek kanapkowy o smaku śmietankowym
8 jajek
szczypiorek
sól ziołowa i pieprz do smaku
Jajka
gotujemy na twardo, po ostygnięciu obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy
żółtka i rozgniatamy je widelcem z dodatkiem serka kanapkowego, pokrojonego
szczypiorku i paluszków krabowych pokrojonych w plasterki. Doprawiamy do smaku.
Przygotowany farsz przekładamy do połówek jajek i podajemy z grzankami.
Przepis
sprawdzi się zarówno w wersji śniadaniowej, jak i przy okazji niespodziewanej
wizyty gości. Jeśli lubicie, zamiast szczypiorku możecie dodać do farszu kapary lub
oliwki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz