piątek, 9 listopada 2012

Jajka faszerowane z surimi


Kilka dni temu dostałam od przyjaciół koszyk jajek od ich szczęśliwych (jak twierdzą) kur. I choć krążą różne opinię dotyczące tego, jak często można się nimi zjadać, w mojej rodzinie jajka w każdej postaci ciszą się dużym powodzeniem. Możliwości ich przetworzenia są nieskończone, szczególnie w sytuacjach awaryjnych, gdy szybko trzeba przygotować coś smacznego. Do moich ulubionych przekąsek należą jajka faszerowane. Niegdyś mieszałam ugotowane żółtka z pieczarkami, pietruszką i majonezem, doprawiałam solą i pieprzem, by po kwadransie cieszyć się ich smakiem. Od pewnego czasu eksperymentuję ze składnikami i w związku z tym, podzielę się Wami szybkim przepisem na jajka faszerowane z surimi.


Składniki:
pół opakowania paluszków krabowych Pescanova
serek kanapkowy o smaku śmietankowym
8 jajek
szczypiorek
sól ziołowa i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka i rozgniatamy je widelcem z dodatkiem serka kanapkowego, pokrojonego szczypiorku i paluszków krabowych pokrojonych w plasterki. Doprawiamy do smaku. Przygotowany farsz przekładamy do połówek jajek i podajemy z grzankami.


Przepis sprawdzi się zarówno w wersji śniadaniowej, jak i przy okazji niespodziewanej wizyty gości. Jeśli lubicie, zamiast szczypiorku możecie dodać do farszu kapary lub oliwki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz