Jeśli
lubicie ciekawe połączenia smaków, z pewnością przypadnie Wam do gustu sałatka,
którą dziś zaprezentuję. Jej głównym składnikiem jest seler konserwowy,
przełamany dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek. Z pewnością wielokrotnie
spotkaliście się z nieco uproszczoną formą tej przekąski, ale zapewniam, że
warto wzbogacić jej smak o składniki, których użyłam. Mowa o niedocenianej
przez niektórych kapuście pekińskiej i paluszkach
krabowych. Sałatka jest lekka, więc idealnie sprawdzi się w porze lunchu lub
jako dodatek do głównego dania. Jeśli nie przepadacie za rodzynkami, możecie poprzestać
na żurawinie lub dodać kilka pokrojonych brzoskwiń z puszki. Będzie smacznie i
kolorowo.
Potrzebujecie:
słoik selera konserwowego
ćwiartkę kapusty pekińskiej
garść rodzynek
garść suszonej żurawiny
6 paluszków krabowych (np. Pescanova)
sól i pieprz do smaku
100 ml śmietany 18%
2-3 łyżki majonezu
słoik selera konserwowego
ćwiartkę kapusty pekińskiej
garść rodzynek
garść suszonej żurawiny
6 paluszków krabowych (np. Pescanova)
sól i pieprz do smaku
100 ml śmietany 18%
2-3 łyżki majonezu
Drobno
pokrojoną kapustę pekińską łączymy z odcedzonym selerem. Dodajemy paluszki
krabowe pokrojone w plasterki, a do tego suszoną żurawinę i rodzynki. Te
ostatnie należy wcześniej sparzyć wrzątkiem (5 minut) i odcedzić. Majonez łączymy
ze śmietaną, solą i pieprzem, po czym przygotowany sos mieszamy ze składnikami
sałatki. Warto odłożyć kilka rodzynek i owoców żurawiny, żeby dodatkowo posypać
nimi sałatkę przed podaniem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz