wtorek, 28 sierpnia 2012

Spaghetti z owocami morza w białym winie


Ciekawe, czy Wy też tak macie, że od czasu do czasu nachodzi Was jakiś smak z przeszłości i robicie wszystko, by ponownie go skosztować? Mnie spotkało to w ubiegły weekend, w trakcie przeglądania zdjęć z ubiegłorocznej wycieczki do Skandynawii. Będąc wówczas w zupełnie przypadkowym, ale uroczym miasteczku na południu Szwecji, nie mogłam odmówić sobie muszli w białym winie, którymi zajadali się prawie wszyscy goście w restauracji schodzącej wprost do morza. Rozkosze podniebienia nie były tanie, ale to proste, a zarazem wyrafinowane w smaku danie, osłodziło gorycz rachunku i podbiło moje serce. Próba odtworzenia przepisu nie była wcale skomplikowana, wymagała jedynie kilku prób wyważenia odpowiedniej ilości wina i śmietanki. I tak, dzięki slajdom z wycieczki, powróciłam do tamtego smaku, ale w towarzystwie mieszanki owoców morza i makaronu spaghetti. 


Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu spaghetti ugotowanego al dente
opakowanie mieszanki owoców morza Pescanova
por
4-5 ząbków czosnku
200 ml białego, koniecznie wytrawnego wina
150 ml śmietanki kremówki
oliwa z oliwek
do smaku: sól, pieprz, świeża bazylia


Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Pora kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie plasterki. Obrany czosnek rozgniatamy. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy pora i czosnek, a kiedy składniki lekko zarumienią się, dodajemy owoce morza. Mieszając całość od czasu do czasu, doprowadzamy do odparowania wody z mrożonki i przyprawiamy danie odrobiną soli i pieprzu oraz poszatkowanymi liśćmi bazylii. Dolewamy wino i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie dolewamy śmietankę, rozprowadzamy ją równomiernie, zmniejszamy ogień i dusimy przez kolejne 5 minut. Gotowe! Teraz wystarczy polać sosem makaron i delektować się tym wyjątkowym smakiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz