piątek, 29 czerwca 2012

Pasta śniadaniowa z surimi


Nie wiem, jak Wy, ale uwielbiam przywitać dzień pożywnym śniadaniem, które daje konkretny zastrzyk energii. I nie mam na myśli pieczonych kiełbasek z dodatkiem jajek smażonych na boczku, ale smaczne i lekkie menu, które pozytywnie nastawia na cały dzień. Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszną pastę, która jest na tyle uniwersalna, że może stanowić idealny dodatek nie tylko do bagietki, ale także do krakersów, czy ciemnego chleba typu pumpernikiel, gdy późnym popołudniem najdzie ochota na podjadanie.


Potrzebne składniki:
3 jajka
4 paluszki surimi Pescanova
pęczek szczypioru (użyjemy połowę)
150 g twarogu
świeży koperek
jogurt naturalny (4 łyżki)
majonez (maks. 2 łyżeczki)
sól i pieprz do smaku

W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo, a w międzyczasie przygotowujemy paluszki surimi, szczypiorek i koperek, które drobno siekamy. Po ugotowaniu i ostudzeniu jajek, rozgniatamy je w misce widelcem, następnie dodajemy chudy twaróg i łączymy z surimi oraz szczypiorkiem i koprem. Gdy składniki będą już dobrze wymieszane, dodajemy 4 łyżki jogurtu naturalnego i opcjonalnie 1-2 łyżeczki majonezu. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wstawiamy do lodówki na ok. 15minut.
Pasta smakuje wyśmienicie z pełnoziarnistym pieczywem.


1 komentarz:

  1. Lubię paluszki surimi ale pasty takiej nie jadłam i chętnie wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń